Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nemesnádudvari látogatásom…

Sziasztok!

Örülök, hogy végre én is bemutatkozhatom nektek! Köszönöm szépen Szabó István (Pipsi)-nek a csapatba való meghívást!

Október 16-19.-ig a Nemesnádudvari tőzeges tóra látogattam el, egy rapid 48 órás horgászatra, ahol az 1-es állást foglaltam le. A túrámat megelőzőleg sokat tájékozódtam az internetes felületeken a horgászhelyekkel kapcsolatban. A választásom azért esett erre a faházra, mivel az a legrégebben kialakított részén fekszik a tónak és reményeim szerint itt szerencsével járhatok. A célom minimum egy 15 kg-os Nádudvari ponty megfogása volt. Az első órákban a meder feltérképezése és a megfelelő helyek felkutatása volt a fő feladat, ami nem ment teljesen gördülékenyen. Mintavételt követően szembesültünk a ténnyel, hogy mély és javarészt büdös iszap volt jellemző előttünk. Ennek ellenére sikerült pár olyan helyet találni, ahol keményebb volt a talaj és egy kiemelkedően jó púpot is találtunk a tó bal oldalán….ennek még lesz jelentősége a továbbiakban!

A túrára 2 féle csalit hoztam magammal: Big Fish széria Fish (Hal-Tintahal) ízesítésű bojliját. A választásom azért esett erre a bojlira mivel az őszi időszakban a ,,vermelni,, készülő halak keresik a magas fehérjetartalmú táplálékot és ez a bojli ebből a szempontból tökéletes választásnak bizonyult,hiszen a magas halliszt tartalmával igazi fehérje bomba. Az etetés teljesen koncentráltan történt. A dupla 20 mm-es golyók mellé került pár szem egy PVA hálóban. A második választásom a Big Fish Krill (rák-eper) 24mm-es golyókra esett. A pontyok táplálkozásuk során rengeteg apró  rákot fogyasztanak  ez a bojli nagy mennyiségben tartalmaz garnéla lisztet és teljes tisztaságú garnéla olajat. Az eper koncentrátumnak köszönhetően a hideg vízben is kiváló a vízátjárhatósága és fontosnak tartottam, hogy ha a halak a közelben úszkálnak akkor az aroma azonnal oda csalogassa őket a végszerelékemhez. Szintén koncentráltan PVA-ban kínáltam fel pár szemet a horog mellé.

Végszerelékem: A végszerelékem egy 60cm-es leadcore, Quick change, saját magam által készített kő súly(120 g) , 15cm-es 35lb-bevonatos előke zsinór, 4-es méretű Nash Claw horog, Nash Tungsten horog befordítóval. Az első nappal nagyrészt esemény nélkül ért végett. Este fél 9 tájékán egy vehemens húzós kapásra lettünk figyelmesek. Azonnal csónakba szálltunk és elindultunk a csatába. Kb 8-10 perces fárasztást követően megpillantottunk a horog végén egy kb 25-30 kg körüli tokot. Akitől nem sokkal ezután búcsút is vehettünk. Legyőzött minket a rutinja. Berohant az általa jól ismert akadóba és ott sajnos a szakálnélküli horog kifordult a szájából. Nagyon felspanolt minket ez az adrenalin sokk…remek élmény volt még így is, hogy sajnos nem tarthattuk a kezünkben.

Ezen az estén két sikeres fárasztást tudhattunk még a magunkénak, ahol egy 8,3 kg és egy 10,3 kg súlyú gyönyörű és egészséges tükröst mérlegelhettünk. Mindkét ponty a rák-eper ízesítésű készségét kívánta meg.

2. Nap taktikát váltottunk a csalizást illetően mert szerettünk volna több kapást elérni. Mivel elkezdődött az ősz és a víz egyre jobban hűlni kezd a halak is óvatosabban és megfontoltabban táplálkoznak. A dupla golyók helyett egy golyót fűztünk, aminek a közepét kritikusan parafával kikönnyítettük. Valamint a jobb szélső botomat az átfolyó elé húztam be, bízva abban, hogy ott van a halak vonulási útvonala, ami összeköti a két tórendszert.

Reményeink szerint, mivel a golyók könnyebbek lettek így ebben a formában, mint a PVA-ban felkínált társaik a táplálkozás közben nem jelent akkora kihívást a hal számára és könnyebben feltudja szívni. Valamint elkezdtünk csali örlővel feldarabolni minden egyes alkalommal pár golyót és ezt töltöttük a PVA hálóba.

Este 8 órakor mint egy intercity…elfüstölt a baloldali bot ami kb 120 méterre volt elhelyezve. A harc végén egy makulátlan 18+os tövest sikerült mérlegelni. Hatalmas volt az öröm és bíztunk a sikeres folytatásban.

Ezt követően pár órát ébren vártunk még majd nyugovóra tértünk. 3:30 perc. A faházban elhelyezett adóvevő nem gondolkodott…TALPRA MINDENKI!!!! Jelezte, hogy itt valami komoly dolog van készülőben! Nos, itt következett az amire már annyira vártam! Éreztem, hogy ,,jó hal” van a horog végén. Megérkezett vajon a ,,mohás hátú”?? Embert próbáló 45 perces fárasztás. Pattanásig feszült zsinór, idegtépő 40-50 méteres kirohanások. Sok sok verejték…kb mint Dávid és Góliát harca. Végre….fáradni látszik. Nem ponty, hanem egy másik személyes kedvencem egy hatalmas tok vette fel a szereléket. Nagy nehezen beletereltem a bot végén küzdő ellenfelet az úszómérlegelőbe és elindultunk vele a part felé. Nos, mondanom sem kell. Remegő kezek és lábak…következik a mérlegelés. És igen… 30+os kategória!
Életem fárasztása volt és soha nem feledem! Visszaengedés után érzékeny búcsút vettünk egymástól. Remélem még találkozunk, mondtam magamban! Pár óra pihenés következett ismét… Bummm….5 órakkor ismét a már már meghatározó balos zárta a túrát egy hibátlan 12 kg-os tövessel.

Összegezve a túrát…nagyon szép emlékekkel gazdagodtam, amiért nagyon hálás vagyok.

Köszönöm a minőségi csalikat, amelyek hozzá segítettek eddigi életem legnagyobb élményéhez! A kitűzött célom sikerült elérni és még egy extra ráadással is megajándékozott a tó. Boldog vagyok! Nemesnádudvar…az idén még visszatérek!!

Miklós Gergő