Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kánikulában a Balatonon

Köztudott, hogy a balatoni nagy ponty horgászat az a tavaszi és az őszi időszakban mutatja meg igazi arcát. Ekkor aktívabbak a halak, legfőképp a nagy pontyok, amelyekre mi is horgásztunk a nyár kellős közepén, pont abban az időszakban amikor nem volt ritka, hogy a hőmérséklet napközben elérte a 35-38 Celsius fokot is. A frontokkal tarkított horgászat bizony okozott meglepetéseket, gondolok itt az erős szélre, tarajos hullámokra, esőre, viharra. A halak sem voltak túlzottan kapókedvükben. A mostani írásomban bepillantást nyerhettek a balatongyöröki túránkba, amely szűk 3 napig tartott.

Reggel 9 órára érkeztünk helyszínre, ami nem más, mint a balatongyöröki 1-es stég, a bepakolást követően a botok, és a sátor összerakásával kezdtünk, előkészítettük a bójákat és az etetésre szánt csalogató anyagokat. Három helyet jelöltünk meg amelyből kettő távolság adott halat a 229, és a 325 méteres. Ezeket kevés tigrismogyoróval és bojlival szórtuk meg majd minden behúzás után egy marék került a felcsalizott előke köré.  Amint az utolsó szerelék is a helyére került, a jobbos botomon erős húzós kapással jelentkezett a túra első hala, egy 10,50 kilogrammos tükörponty személyében.

Visszahúztuk a szereléket, amely a By Pipsi glm ízvilágból, tripla 28-as méretben került a hajszálelőkére, elsőre ez brutális méretnek tűnhet, de sajnos abszolút nem nagy, mi sem bizonyítja jobban, mint a soron következő halunk, amely csupán 11 kilogramm volt.

Elérkezett az este, egyetlen csippanás hangzott el, ráemeltem a botra és szálltunk csónakba. A merítés előtt látszott már, hogy nem lesz nagy hal, megmerítettük, kiértünk a partra és egy 8 kilogrammos tőponty került lencsevégre. Big Fish Krill bojlira éhezett meg dupla 28-as méretben, ez is az én tényállásomat erősítette, hogy nagyobb csalikkal kell horgásznom ahhoz, hogy komolyabb eredményt tudjak elérni. 

Eljött a reggel, az éjszaka kapástalanul telt, hatalmas forróságra ébredtünk, a telefonom szerint 39Celsius fok volt... Kiszedtük a végszerelékeket, újra húztuk, mind 4 botot, és reménykedtünk, hogy előbb utóbb elhúzza egy nagyobb testű ponty. Délután 14:15-ig kellett várnunk a halra, 325 méterről erős húzós kapásra lettem figyelmes, érthetetlen, de gyönyörű idő ellenére másodfokú viharjelzés volt, arra kényszerültem, hogy a partról fárasszam ki a halat bő 30 percig tartott, amíg megjárta a nádast, valamiféle akadót, de végül sikerült megszákolni a 10 kilogramm feletti tövest. 

Beszélnék kicsit a használt felszerelésről is, a botjaim Shimano tx2-es szériából 360-as 3lb-s, amelyeken Shimano Aerlex 10000-es orsók voltak szerelve, dobjaikon 30-as Gardner sure cast zsinórral és 45-ös előtéttel. A szerelékemet elhagyós rendszerűre csináltam, az a legkíméletesebb módszer, amit mindenkinek ajánlok a halak védelme érdekében. Az előkék közül variáltam, de ami a legjobban bevált a klasszikus horogelőke, ami egy 25lb-s bevonatos zsinórral kötöttem, természetesen Korda Krank X horoggal melyre egy Fox horog befordítót húztam. A vastag zsinór ellenére, így is volt kagylók általi szakadásom ,,kiszőrösödés” és még sorolhatnám. A nehezékemnek én követ választottam, praktikus, és környezetbarát, másrészt a Balatonon tilos elhagyós szerelékkel ólomsúlyt használni, gyönyörűen elhagyta minden esetben a súlyt, és a zavartalan fárasztás vehette kezdetét. Az utolsó előtti nap csodás reggelre virradtunk, időjárás tekintetében, mellé még jött egy 5kg-os töves a dupla 20-as glm bojlit vette fel bollox rigen felkínálva. Nagy pontyoknak szántam, de megelőzte őket kisebb társuk. A nap folyamán voltak kisebb halak, köztük egy 6kilógramm körüli ponty, amely a dupla 20-as Fish bojlit részesítette előnybe. Meguntam, gondoltam egy merészet és kötöttem egy új előkét, felfűztem 4db 24-es Liver-melon bojlit melyet elengedtem a horogtól 7centiméterre, 325 méter volt a táv, ahol a szereléket leraktam, pár szem bojli köré semmi több. Egy óra múlva brutális kapás, már készítettük a csónakot, rámentünk itt volt egy hatalmas csata, megjárta a hadak útját, a szomszéd bójájától kezdve zsinórjáig, nádast, mindent… Mit ad isten kiszabadítottam, nem tudtam egyszerűen megállítani. A szomszéd zsinórjait újra keresztezte, hiába kiabáltam neki végül ,,bevágott” elvágta a damilomat… Először nem tudtam felfogni, hiszen lehet, hogy a túra és életem hala ment el ilyen silány módon… Kellett egy kis idő míg feldolgoztam, de ahogy jobban lett a lelkem visszahúztam, bízva a csali fogósságában és a helyben, amit gondosan választottam ki. Ezután természetesen ahogy szokott történni csak kisebb méretű halak jelentkeztek... Este fél nyolc környékén jött még egy 10-es forma töves, de már készültünk a viharra, hiszen nagyon rossz időt jósoltak az éjszakára. Gyorsan visszahúztuk a szerelékeket, amíg lehetett. 

Végül 23:41-re minden a helyére került, amikor már jócskán villogott a viharjelző, szerencsétlenségünkre másodfokon. Az első halra nem kellett sokat várni, éjfél után pár perccel, lassú komótos kapással jelentkezett a balos botomon, amin a Big Fish szériából a glm tripla 28-as méretben került felfűzésre. Elkezdődött a fárasztás, természetesen partról, több mint 300 méterről, nem kicsit volt nehéz hiszen oldalazott szépen. Végül a merítést követően 12 kilogrammot mutatott a mérleg. Nem sokkal követte barátom kisebb hala, amely csupán csak 7 kilogramm volt, de ez a fárasztás már szakadó esőben, és 60km/h-s szélben történt, mondanom sem kell mennyire áztunk meg mire a nagy távolságból bölcsőbe került a hal, de minden percét élveztük. Innentől kezdve már csak pihentünk, hiszen a 4 botból 2 volt bent, közben hatalmas vihar tombolt. Elérkezett a reggel, a szokásos pakolás melyet véleményem szerint semelyik horgásztársam sem részesít előnyben, főleg a horgászat vége miatt.Kicsit részletesebben beszélnék az etetni valókról, amelyet ezen túrán sikeresen alkalmaztunk. A By Pipsi termékekből álló csalogató anyagokat gondosan válogattuk össze. Végül a választásunk a Big Fish szériából a Glm és Krill kettősére jutott. A Glm egy zöld ajkú kagylós alapot képvisel, amely más hasznos és fogós összetevővel együtt egy nagyon jó kombó. A Krillnél eléggé eltérő az ízesítés, melyben megtalálható a rák és az eper kombinációja, ami egy igazán tökéletes elegyet alkot, kellemes illata, és nem utolsó sorban fogóssága miatt esett rá a választásom, amit abszolút nem bántam meg. A Krill bojlikat az etetés előtt Amino liquiddel locsoltam meg, hogy csalogató hatását fokozzam.  A tigrismogyoró is előkerült, melyet nem szívesen alkalmaznék az elkövetkezendő túráimon, főleg, ha igazán nagy halat szeretnék fogni, sajnos a minimális mennyiség is bevonzotta a kisebb halakat. Ezzel nem azt szeretném kifejezni, hogy a tigrismogyoró rossz, de nekem nem hozta a várt eredményt…

Zárásképpen értékelném a horgászatot, amely az első behúzós horgászatunk volt, amelyet önállóan oldottunk meg. Nagyon szép környezet, igényes hely, hibátlan halak, szívélyes fogadtatás, amelyet ezúton is szeretnénk megköszönni. 2022-ben még visszatérünk ide, és megpróbáljuk ezúttal a nagyobb példányokat is horogvégre csalni.


Egervölgyi Flórián, Hegyi Bendegúz

By Pipsi Product Team